Da, stiu, o sa-mi fac multi dusmani. Tara asta numara câteva milioane de parinti si eu ma întâlnesc lunar cu câteva sute. In general. In particular, cu mai putini, dar cu siguranta mai prezenti la ceea ce înseamna sa fii parinte decât multi din cei care-si lasa copiii sa fie crescuti de altii. Iar eu acestei ultime categorii vreau sa ma adresez, celor care nu par a fi foarte preocupati sa se perfectioneze în ale « parintelii ».

Ce vreau sa zic ? In titlu revendic sus si apasat ca vreau o saptamâna de « Parinti altfel ». Cum asa ? Pai, asa cum exista « Scoala altfel », proiect în care institutia de învatamânt îsi propune sa îi ajute pe copii sa descopere informatia prin metode alternative si informale, tot asa, si institutia de educatie de acasa, adica cele doua elemente constitutive, mama si tata, ar trebui sa-si propuna un proiect comun în urma caruia copiii sa descopere viata, abordând un alt fel de a fi si de a interactiona cu cei mici.

Si nu le cer foarte mult : doar o saptamâna din viata, pe an. Sapte zile, adica o suta saizeci si opt de ore, din care, daca mai scadem timpul de somn al copilului, mai ramânem cu vreo suta de ore pe an. Ore pe care parintii sa le dedice exclusiv unui alt mod de a face si a fi, alaturi de copiii lor. Si iata ce program le-as propune, pe zile :

antonia noel iubire copiiZiua 1- Ziua Iubirii: Ca sa începem cu dreptul (desi nici stângul nu e mai prejos), ti-as propune tie, Parinte, ca aceasta zi sa fie exclusiv dedicata iubirii. Cum ? Copiii, asa cum spun Chapmann & Campbell, au cinci limbaje ale iubirii, deci te invit sa le vorbesti copiilor pe limba iubirii, experimentând fiecare din aceste limbaje : mângâieri/îmbratisari, cuvinte valorizante, timp petrecut împreuna, ajutor oferit si cadouri. Petrece asadar aceasta prima zi aidoma bursucilor din povestea parintilor care nu-si întelegeau copilul, încercând sa comunici sub toate aceste forme. Cu alte cuvinte, fie ca pruncul tau are doi sau doisprezece ani, începe sa-ti dedici TIMP împreuna. Du-te dupa el, unde vrea el, când vrea el. Ofera-i spatiu continator de joaca si ascultare permanenta, fara sa te mai gândesti la nimic si nimeni . VALORIZEAZA-L, spunându-i « sunt mândra de tine », « îmi place cum ai construit turnul din cublulete », «  ma bucur ca te-ai simtit important azi la scoala », « mi-ar fi placut sa pot si eu la vârsta ta sa fac acest lucru », samd. Strânge-l tare în brate, mai ales dimineata si seara la culcare, pentru a-i oferi garantia iubirii tale si a-i satisface nevoia de conectare fizica. Gâdila-l, hârjoniti-va cu pernele, urca-l pe talpile tale si fa-l avionul, organizeaza o lupta « sumo » corp la corp sau o « sedinta de masaj la salonul cel mai special din oras- acasa ». Ideea e sa-i raspunzi acestei nevoi de CONECTARE FIZICA. Ofera-i ajutorul, fie ca îti cere sa-i pregatesti micul dejun sau sa-i dai o jucarie care se afla lânga el. Copilul se va simti iubit prin AJUTORUL PE CARE-L OFERI, fie ca ti se pare justificat sau nu. Nu îl judeca ci ofera-ti serviciile, cât mai bine si mai asertiv cu putinta. Urmeaza sa-i satisfaci nevoia de a primi de la tine obiecte, CADOURI, ca un limbaj prin care se simte pretuit. Aici îti propun sa folosesti un demers simbolic, pe care-l folosesc prin metoda cu care lucrez : alege/confectioneaza /cumpara un obiect care ar reprezenta în mod simbolic iubirea ta fata de propriul copil. Da, stiu ca ti-e greu, stiu ca-ti iubesti asa de mult pruncul încât nu gasesti un obiect asa de mare si de frumos precum iubirea ta fata de el. Totusi, daca ai fi la poarta Raiului, si Dumnezeu te-ar ruga sa-i arati printr-un obiect-simbol cât si cum îl iubesti pe copilul tau, cu siguranta ca ai face acest gest, ai reprezenta iubirea ta. Ei bine, îti propun sa nu astepti sa ajungi la poarta Raiului, sa îi arati chiar acum iubirea ta copilului. OFERA IUBIREA în mod simbolic, asa cum o simti tu fata de el si nu cum crezi ca i-ar face lui placere. Daca esti autentic, el se va bucura sa vada si sa primeasca iubirea, sub forma unui obiect, de la fiecare parinte în parte.

antonia noel ascultare copiiZiua 2- Ziua Ascultarii : Acum ca fiul/fiica ta e plin de iubire, deschide-te spre a-i oferi ascultare. Dedica-ti aceasta zi ascultarii lui/ei, în tot ceea ce spune si face. Nu judeca, nu da sfaturi, nu eticheta. Invata sa primesti tot ce vine de la el ca pe un dar, o informatie noua care te poate ajuta sa îl întelegi mai bine si, de ce nu, sa te cunosti mai bine pe tine. Aplica cele trei registre ale ascultarii (real, imaginar, simbolic) si conecteaza-te cu el. Singurele întrebari pe care i le vei adresa vor fi cele legate de faptele, trairile, si gândurile lui. Nu-i pune asadar intrebari de genul « de ce n-ai, ai facut ? », « nu crezi c-ar fi fost mai bine daca… », etc. Nu uita ca ascultarea presupune sa deschizi larg urechile, ca ferestrele unei case, în timp ce gura, usa casei daca vrei, sa ramâna închisa. Doar asa poti primi un aer poaspat, curat, în relatie, fara sa faci curent de aer si totul sa se risipeasca.

antonia noel joaca copiiZiua 3- Ziua Jocului : Astazi puteti face schimb de idei si de jocuri. Fii partenerul de care copilul tau are nevoie, acasa, în parc, în natura. Profita de orice obiect care se afla în preajma ta pentru a-l personifica si invita-ti copilul în jocul vostru. Stiloul de pe masa poate sa fie printul care nu mai voia sa vorbeasca si s-a transformat în instrument care comunica prin scris, copacul din parc poate fi adapostul care va ofera protectia împotriva dusmanilor imaginari, cubul din lego de pe covor poate deveni iubirea printesei transformata în vrajitoare, samd. Jocurile de societate, care solicita emisfera stânga, jocurile de creativitate si imaginatie care o stimuleaza pe cea dreapta, bataia cu perne, lupta corp la corp, jocul de-a scoala sau gradinita, schimbul de roluri, coloratul sau fredeonatul unui cântec îmreuna, la karaoke, vor stimula creierul prefrontal, oferind copilului sansa de a experimenta diverse roluri în viata si stimulându-i încrederea în sine. Nu uita, inventeaza, inventeaza si iar inventeaza, redevino pentru o zi copilul care ai fost odata si bucura-te de cele mai traznite si haioase idei pe care le-ai (fi) experimentat ca si copil.

antonia noel limiteZiua 4- Ziua Regulilor : Ei, acum ca ai oferit iubire, ascultare si joc, e timpul sa treci la cereri fata de propriul copil. Incepând de la vârsta de un an si opt luni si pâna când copilul va parasi, în calitate de adult, domiciliul familial, el are nevoie de reguli si limite. Recomand mai întâi de toate aplicarea unor reguli de igiena relationala, pe care sa le respectati în familie, deopotriva parintii si copiii. Sunt reguli de bun simt, de buna convietuire, de buna crestere. In respectul si nu împotriva celuilalt. Nu sunt reguli de genul « nu-i frumos sa n-o saluti pe doamna », ci din acelea care încurajeaza, care valorizeaza si care, prin puterea exemplului, ajung sa fie respectate de copii : « mi-ar fi placut sa o saluti pe Doamna, eu o salut mereu, îmi place sa-i salut pe cei cu care ma-ntâlnesc. Am constatat ca oamenii devin mai buni si prietenosi când sunt salutati, iar în familia noastra am învatat sa salutam de când eram foarte mici. Stiu ca si tu poti saluta, mi-a placut când ai salutat-o pe doamna de la gradinita, la plecare. Te felicit, îti propun sa continui la fel cu toate persoanele pe care le intâlnesti si cu care intri in contact ». La capitolul reguli sunt multe de spus, îti propun totusi ca, în aceasta zi, sa stabilesti împreuna cu partenerul (sotul/sotia) câteva reguli specifice propriului camin si mai apoi sa le prezentati împreuna copilului (evident adaptate la vârsta si activitatile sale). Ele vor fi repere bune în viata, îl vor ajuta pe copil sa se adapteze mai usor la cerintele societatii si-i vor oferi, deopotriva sentimentul placut de siguranta.

relatii antonia noelZiua 5- Ziua Relatiei :Draga parinte, daca ai petrecut patru zile conform celor de mai sus, aceasta a cincea zi va fi o joaca pentru tine. Va fi ziua în care te vei pozitiona echilibrat fata de copil, respectând ponderea dintre a oferi si a cere, a primi si a refuza copilului. Te vei defini în ceea ce esti tu cu adevarat, cine esti si ce astepti de la el. Iti poti face doua ecusoane (sau folosi doua sepci, doua tricouri, doua elemente distincte), pe care copilul sa le identifice separat. Iti propun sa le pui in piept (sau sa le afisezi dupa caz), în functie de pozitia în care te gasesti. De exemplu, ecusonul verde sa fie cel în care daruiesti si primesti de la copil, ecusonul portocaliu sa fie cel în care îi ceri sau refuzi copilului. Crede-ma, e un instrument vizual extrem de puternic, care-l ajuta pe copil sa inteleaga ca parintele ofera si pune limite, în aceeasi masura, si, mai presus de toate, cu aceeasi dragoste. In ziua Relatiei îti sugerez sa iei o esarfa (fular, cordon) din casa, sa-i spui copilului ca aceasta esarfa reprezinta simbolic legatura dintre voi, sa-i spui ca tu esti doar la un capat al acestei legaturi însa ca celalalt capat îi apartine, ca el e responsabil cu capatul lui de relatie si cu modul în care îsi doreste sa-l trateze- cu respect sau cu furie, cu atentie sau cu neglijenta. Prinde de capatul tau, lasa-l sa-l ia singur pe al sau si asigura-l ca vei fi la capatul tau de relatie pe tot restul vietii tale, ca nu vei renunta vreodata la relatia voastra. Pe viata. Ii vei oferi astfel garantia încrederii în el, în ceea ce este si ce va deveni. Se va simti recunoscut si în siguranta.

antonia noel bunici copiiZiua 6 : Ziua Bonei : Este ziua în care îti poti îndrepta atentia în totalitate catre acea persoana care se ocupa de copilul tau. Fie ca este bona, vecina, bunica, persoana care se ocupa de cresterea pruncului tau este la fel de importanta în viata lui precum esti tu (câteodata, din pacate, chiar mai mult). Potriveste-ti acest timp pentru a fi în relatie cu aceasta persoana si a te pozitiona clar fata de ea. Daca e bona, prezinta-i clar regulile casei, asteptarile tale, ceea ce poti sa-i oferi (ca sprijin în educatia copilului) si care sunt lucrurile peste care nu poti trece. Vorbeste-i deschis despre cum vezi tu educatia copilului tau, care sunt valorile tale, ce anume crezi ca e important pentru dezvoltarea copilului tau. Incearca sa faci diferenta între nevoile fiziologice ale copilului (adesea parintii se focuseaza mult pe ele) si cele emotionale (de multe ori mult mai importante pentru copil). Daca persoana care petrece mult timp cu fiul/fiica ta e propria ta mama sau soacra, e foarte important sa te pozitionezi clar de la adult la adult, si sa-i vorbesti din rolul tau de mama a copilului (si nu de fiica a mamei). Iti sugerez sa distingi atent aceste lucruri pentru ca, din pacate, mult prea multi parinti îmi trec pragul cabinetului cu dificultati în aceste relatii, în raport cu cresterea copilului. Bineînteles, din pacate, cel care sufera din neîntelegerea adultilor este intotdeauna cel mic (câteodata devenit mare).

11157393_849634658442068_4243493101194501982_oZiua 7- Ziua Scolii: Am ajuns si la cea de-a saptea zi (daca ai citit pâna aici te felicit si promit ca nu am vrut sa te cert la începutul acestui articol :-), esti un parinte interesat cu adevarat de copilul tau). As dori ca tu, Parinte, sa  dedici aceasta zi în întregime scolii. Da, acelei institutii care-ti creste si educa copiii zilnic, asa cum poate si stie. Poate nu stie întotdeauna sa o faca foarte bine, poate nu poate sa îl ajute foarte mult, însa tocmai de aceea e nevoie de tine !! E nevoie nu doar de critica ta, ci si de implicarea ta. Atât îti cer, doar o zi pe an ! Poate fi chiar o zi, dedicata scolii, în care sa îti propui serviciile acestei institutii. Stii sa citesti ? Du-te si ofera copiilor, în saptamâna Scoala Altfel, lectura gratuita. Stii sa zgravesti ? Propune-ti serviciile scolii unde învata odrasla ta, sigur au o încapere care merita reîmprospatata. Stii sa faci zacusca ? Tine o lectie gratuita despre mâncarea sanatoasa si legumele care se folosesc la reteta traditionala. Lucrezi într-o multinationala ? Invita-ti clasa copilului tau la o vizita în firma ta ! Fiecare parinte stie si poate cu siguranta sa transmita ceva copiilor, într-un alt mod. In curând se apropie Saptamâna Altfel la scoala, pe care eu o dedic copiilor, asa cum ma pricep. Am cunoscut  însa parinti bucurosi sa scoata un ban din buzunar si sa-si trimita copilul, în saptamâna Scoala Altfel, la locul de joaca cu lasere. Probabil pe principiul, daca eu tot muncesc, macar el sa se distreze. Doar ca distractia unui copil nu tine doar de atât. Distractia poate fi si mai mare atunci când ei descopera viata, sunt în contact cu ea, „ca oamenii mari”. Când sunt aproape de parinti, când sunt mândri ca acestia le sunt aproape (la scoala sau la propriul lor serviciu), într-un mod cu totul nou si diferit.  Cred ca e cel putin cool, daca nu cumva e chiar mare nevoie sa fim « Parinti altfel ». Macar o data pe an.

Autor: Antonia Noël, Consultant și Formator în Comunicare relațională

Comments are closed.