Program


Inscrieri aici

15 noiembrie 2014

Ora Tema
09:00 – 09:30 Welcome coffee
09:30 – 11:00 Nevoile relaţionale ale copiilor - Antonia Noël
11:00 – 11:30 Coffee break
11:30 – 13:00 Noile tehnologii şi impactul lor asupra copiilor - Antonia Noël
13:00 – 14:30 Lunch break
14:30 – 16:00 Şcoala şi rolul ei în procesul comunicării - Antonia Noël

 

16 noiembrie 2014

Ora Tema
09:00 – 09:30 Welcome coffee
09:30 – 12:00 Comunicarea eficientă cu copilul acasă şi la şcoală - Antonia Noël
12:00 – 13:00 Lunch break
13:00 – 15:30 Comunicarea relaţională a copilului prin limbajul corpului: comportamente atipice şi somatizari - Daniela Dumitrescu

 

Nevoile relaţionale ale copiilor

In zilele noastre, tot mai mulţi specialişti în creşterea şi educarea copiilor, bazându-se atât pe propriile lucrări cât şi pe cercetările din domeniul neuroştiinţelor, caută să identifice cerinţele esenţiale pentru o copilărie sănătoasă. Taţii şi mamele, deopotrivă, vor să ştie cum să crească nişte copii fericiţi, siguri de ei, creativi, inteligenţi şi sănătoşi din punct de vedere emoţional. De asemenea, am devenit cu toţii conştienţi de faptul că, pe parcursul vieţii noastre, a crescut considerabil stresul de un anumit tip asupra familiilor tinere. Părinţii se confruntă astăzi, poate mai mult ca altădată, cu dificultatea de a înţelege şi a răspunde nevoilor copiilor lor. Riscăm aşadar, ca şi părinţi, să plătim un preţ teribil prin comportamentul copiilor noştri – consum de droguri, fapte antisociale şi violenţe – dacă nu învăţăm să descoperim de timpuriu nevoile copiilor şi să le satisfacem. Copilăria mică este perioada cea mai critică şi cea mai vulnerabilă din dezvoltarea oricărui copil. De aceea, prin această conferinţă îmi propun să transmit părinţilor informaţii utile despre nevoile esenţiale ale copiilor, despre felul în care acestea pot fi identificate şi satisfăcute dintr-o perspectivă relaţională. Conferinţa se adresează părinţilor cu copii de orice vârstă, cu menţiunea ca o informare şi o punere în practică timpurie vor facilita remarcabil o creştere sănătoasă şi echilibrată a copilului.

Noile tehnologii şi impactul lor asupra copiilor

Într-o lume din ce în ce mai virtuală, în care banii, corespondenţa sau jocurile se transformă din obiecte tot mai mult în concepte, suntem, ca şi părinţi, puşi în faţa unor alegeri dificile: e nevoie să-i ofer copilului meu tot ceea ce noile tehnologii ne prezintă pe piaţă, pentru a-l ajuta să se adapteze erei informatizate? Are vreo sanşă să se dezvolte armonios fără aceste instrumente devenite un al doilea « Eu »? De la ce vârstă pot să-i propun copilului aceste accesorii – telefoane, tablete, jocuri video? Care sunt riscurile? Dar avantajele? Sunt ele adevărate mijloace de comunicare sau doar instrumente de divertisment, menite să ofere iluzia relaţionării cu ceilalţi? Studiile în domeniul neuroştiinţelor sunt tot mai precise în ceea ce priveste impactul acestor device-uri asupra dezvoltării creierului copiilor. Dezvoltarea emoţională a unui copil ţine, în egală măsură de timpul petrecut în compania acestor instrumente, de conţinutul pe care îl receptează în funcţie de vârstă de pe tot felul de ecrane şi de interacţiunea cu părintele ca urmare a folosirii acestor ecrane. Exemplele concrete şi modalităţile de abordare (de la televizor, laptop, tablete, psp, xbox, telefoane inteligente) în funcţie de vârsta copilului vor reprezenta baza acestei conferinţe, pe care o voi sustine cu statistici recente şi argumentări ştiintifice. Conferinţa este destinată părinţilor cu copii între 2 şi 14 ani.

Școala şi rolul ei în procesul comunicării

Începând de la şase ani, copilul intră în procesul cognitiv bazat pe acumularea de informaţii transmise, cu scopul de a fi asimilate. Sistemul de învăţământ românesc se confruntă astăzi cu o dublă criză: nemulţumirea cadrelor didactice de a funcţiona într-un sistem anacronic, care nu mai corespunde unei realităţi immediate, şi cea a părinţilor, care acuză adesea sistemul şi implicit pe cei care-l compun, de a fi parte din el. În toată această ecuaţie ce loc are copilul ? Care e poziţia lui şi cum poate el astăzi să extragă un maximum de beneficii din ceea ce instituţia şcolară din mediul de stat sau privat îi propune ? Cum îi putem ajuta pe cei mici ca până la vârsta majoratului să găsească un aliat solid în şcoală (instituţie sau profesor) care să-i fie ghid şi reper în viaţă ? Conferinţa abordează, în egală măsură pentru părinţi şi profesori, modalităţi practice de restabilire a dialogului şi triunghiularea relaţiei părinte- profesor-elev. Conştientizarea trăirilor de fiecare parte, metodele alternative la pedeapsă şi recompensă, relaţiile individualizate şi parteneriatul concret părinte-profesor sunt tematicile care vor structura această conferinţă. Studiile de caz (diversele comportamente atipice ale elevilor la clasă, blocajele, situaţiile tensionate) vor jalona cele două ore dedicate comunicării eficiente la şcoală.

Comunicarea eficientă cu copilul acasă şi la şcoală

Pe fundalul tematicilor abordate în prima zi de conferinţe, acest workshop îşi propune o detaliere a subiectelor abordate şi a problematicilor întâlnite în relaţiile părinte-copil- şcoala-noi tehnologii. Intr-un cadru restrâns, vom lucra pe situatiile concrete ale participanţilor, după regulile şi conceptele Metodei ESPERE®, oferind celor prezenţi soluţii concrete de ameliorare a relaţiilor familiale şi/sau profesionale. Workshopul este destinat tuturor celor care se confruntă cu întrebări legate de creşterea echilibrată a copiilor cu ajutorul comunicării relaţionale: cum detectez cea mai mare nevoie a copilului meu ? Cum să fiu o mamă bună pentru fiul meu ? Când cei doi fraţi se ceartă, a cui nevoie să o ascult mai întâi ? Cum să nu-l mai pedepsesc ? Ce să mă fac cu un copil « turbulent » la clasă ? Cum îmi pot convinge fiul să renunţe la jocurile video ? etc. Voi scenariza cu ajutorul participanţilor acele situaţii care se doresc rezolvate, iar vizualizarea, abordarea psihologică după metoda lui Jacques Salomé, va răspunde garantat aşteptărilor fiecărui părinte prezent.

Bolile şi limbajele corpului

Dezvoltarea insuficientă a limbajului, teama de a spune părinţilor ceva ce ştiu că i-ar deranja, incapacitatea de a pune în cuvinte ceea ce simt în interiorul lor îi fac adesea pe copii să încerce să comunice nu prin cuvinte, ci prin propriul corp. Aşa apar comportamente atipice, care adesea îi îngrijorează pe părinţi, nereuşind să le gestioneze eficient. Cum să recunosc aceste comportamente? Cum să-i ofer copilului libertatea de a se exprima? Cum să-l ascult şi să-l învăţ să-şi asculte propriile somatizări? Când bolile sunt mesaje nespuse şi cum să descopăr sensul acestora? – acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde împreună într-un cadru conţinător şi confidenţial. In egală măsură, voi sta la dispoziţia celor dornici să-şi împărtăşească propriile experienţe sau nelinişti cu privire la această problematică, încercând să descoperim împreună soluţii aplicabile şi eficiente.

What is the best place to listen to the music, where people go to listen https://assignment-helpers.com to the music, etc.