Dintre cele zece nevoi relationale care, satisfacute, ne definesc starea de bine si echilibrul psihologic, nevoia de a se dezvalui ocupa un loc central. Cu totii simtim nevoia sa ne spunem pe noi însine, sa exprimam ceea ce este în interiorul nostru si sa punem la comun cu celalalt propriile simtiri.

Insa nu toti traim aceasta nevoie cu aceeasi intensitate. Sunt persoane care povestesc cu lux de amanunte orice întâmplare din viata lor, facându-ne partas la cea mai subtila traire pe care o au, cu sau fara voia noastra. Ei nu vor sa ne plictiseasca ci pur si simplu la ei nevoia de a se dezvalui primeaza.

Altii, dimportiva, cu temperamente mai introverse, se vor feri sa-si descopere viata în vazul si auzul tuturor, având convingerea ca doar o relatie extrem de bine construita le poate conferi încrederea si curajul de a se dezvalui. Aceste persoane îsi canalizeaza energia vitala spre lumea lor interioara, devenind contemplative sau retrase.

 

Daca va considerati excesiv de deschis catre ceilalti, e bine sa constientizati faptul ca nevoia de a va dezvalui este pentru dumneavoastra vitala. Pentru a nu va îndeparta de prietenii care, cu timpul, va pot acuza ca le-ati acaparat tot spatiul de exprimare, încercati sa va « dezvaluiti » celorlalti si prin alte mijloace decât cele verbale.

Asadar, în cazul în care retelele de socializare, unde postati acrobatiile pisicii sau ultima prajitura scoasa de la cuptor, nu va mai satisfac în totalitate, puteti explora cai de exprimare de sine ceva mai profunde : arta, sub diversele ei forme sau pur si simplu hobby-urile care va stimuleaza creativitatea pot deveni directii de urmat pentru a va satisface nevoia vitala de a va dezvalui.

Autor: Antonia Noël, Consultant si Formator în Comunicare relatională

Comments are closed.