institut espere logo

Metoda ESPERE® este o pedagogie a comunicării cu efect terapeutic. Bazele acestei metode au fost puse în anii ’70 de către psihosociologul francez Jacques Salomé, autor a peste 70 de volume dedicate comunicării şi relaţiilor interumane. Jacques Salomé şi-a dedicat întreaga carieră încercând să transmită oamenilor un nou mod de a comunica, bazat pe respect şi înţelegere, care neagă orice formă de violenţă (fizică, morală sau verbală). Acest sistem de comunicare se numeşte ESPERE® (Energie Specifică Pentru o Ecologie Relaţională Esenţială), iar prima publicatie a autorului ce face referire la noua Metoda este «Pentru a nu mai locui pe Planeta Tăcerii». Metoda împrumută practici şi abordări din diverse curente psihologice (rogersiană, analiză tranzacţională, psihodramă, gestalt) şi propune instrumente şi concepte originale pentru a depăşi dificultăţile psihologice ce ţin adesea de dificultăţi de comunicare.

Astăzi, Metoda ESPERE® este recunoscută ca modalitate de abordare şi solutionare a diverselor conflicte, situaţiilor tensionate sau ca o simplă unealtă pentru o viaţă echilibrată şi lipsită de violenţă. Particularitatea sa constă în vizualizarea şi contextualizarea situaţiilor trăite, iar tehnicile verbale şi comportamentale pe care ea le propune îi ajută foarte rapid pe toţi cei care au dificultăţi de comunicare în a le depăşi. In ţările occidentale ea a fost implementată şi se practică în scoli (în relaţia pedagogică profesor-elev), în spitale (ajutând medicii să relaţioneze cu pacienţii) şi în diferite instituţii private şi de stat (oferind angajaţilor posibilitatea de a-şi ameliora relaţiile la locul de muncă).

Singura instituţie care validează şi garantează buna practică a acestei Metode este Institutul ESPERE International din Paris, atât în România, cât şi în lume. De aceea, formarea şi certificarea trainerilor este un proces amplu şi complex, care se finalizează cu o diplomă recunoscută la nivel international. In România, Antonia Noël este singurul trainer acreditat de către Institutul ESPERE International care transmite metoda în workshopuri şi seminarii deschise publicului larg.

Despre Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE® găsiţi informatii pe site-ul românesc care-i este dedicat : www.jacques-salomé.ro şi pe site-ul Wikipedia.