Articol de Antonia Noel publicat pe BrandulEu.ro in iunie 2013

Am cunoscut acum câtiva ani o tânara doamna care-mi spunea « ma ocup de branding personal, le ajut pe femei sa-si creeze personalitatea » si am ramas de-a dreptul surprinsa, chiar sceptica la aceasta noua (dupa cunostintele mele) meserie care se contura pe piata de business. Ma întrebam ce fel de cod CAEN ar putea avea o asemenea meserie si, imediat dupa, cui i-ar fi utile serviciile unei astfel de profesii ? Ma gândeam ca daca mi se strica pantofii am nevoie de un pantofar, daca n-am croissantul de dimineata am nevoie de cineva care sa-l produca si sa mi-l vânda si asa mai departe. Dar daca n-am personalitate pot sa ma duc la cineva sa mi-o vânda ? Pot sa-mi cumpar asadar propria personalitate ? Si mi-am raspuns repede : cum as putea sa cumpar de la cineva ceva ce îmi apartine ?

Astazi, dupa ore de traininguri, dupa formari multiple si carti citite prin colturi de ceainarie sau pe saltele mai mult sau mai putin prietenoase ma gândesc ca, înca o data, cel de-al saselea simt al meu a functionat : am intuit asadar bine, nu pot cumpara de la cineva ceva ce este al meu, îmi apartine, face parte din fiinta mea. Pot însa, daca nu am devenit constient de ce este al meu si face parte din mine sa ma duc catre un/o acel(a) cineva si sa ma las ajutat în a-l descoperi. Si banuiesc ca aici intervine munca trainerului de « personal branding » despre care va vorbeam mai sus. Nu vreau sa scriu aici despre ce face sau nu un coach în personal branding. As vrea sa ma ocup de clientul sau si anume eu sau tu sau el, toti cei care am putea pasi pragul cabinetului unui coach, în vederea « dobândirii personalitatii ».

Cine sunt eu ?

Eu cred cu tarie ca personalitatea nu se cultiva, aidoma unei saminte pe care o semeni si ulterior rodeste. Eu cred ca te nasti sau nu cu ea, o poti constientiza sau nu, o poti scoate la suprafata, slefui, cizela si construi frumos. Te poti împrieteni cu ea, poti învata sa o întelegi, accepti, îngrijesti si sa o respecti. Insa nu o poti creea. In dezbaterea filozofica a dobânditului si înnascutului, militez pentru plasarea definitiva a personalitatii în zona înnascutului. Daca sunt vultur, indiferent câte rate voi cunoaste si cât de mult altii ma vor confunda cu o rata, eu voi sti ca sunt acel vultur si voi continua sa actionez ca un vultur. Daca însa m-am nascut cu « personalitate », cum o scot la lumina ? Cum devin constient de personalitatea mea ? Cum o descopar si o las sa fie descoperita de catre semenii mei ? Cum o dezvolt frumos ?

Targu Mures (30)Cred ca exista câteva ingrediente absolut esentiale în reusita « brandingului personal ». Ele sunt legate de doua etape fundamentale : constientizarea si lucrul asupra personalitatii mele. Ca sa devin constient cine sunt, e nevoie de o aplecare asupra sinelui, în care cele trei entitati a fi, a face, a avea se completeaza frumos pentru a forma întregul. Daca personalitatea e a mea, o am, face parte din ceea ce sunt, mai ramâne sa vad ce fac cu ea ? Cum fac ? Cât si de ce fac ? Si aici intervine a doua etapa, cea de « lucru cu si asupra personalitatii mele ». Verbul « a face » are pentru mine o semnificatie speciala. Sta la originea sensului vietii asa cum facerea lumii începe cu « a face ». Actiunea este asadar asezata la baza evolutiei noastre iar dezvoltarea personalitatii mele tine de…atât cât încerc sa fac. Da, repet importanta acestui verb « a face », pentru ca ma confrunt adesea cu persoane care au samânta personalitatii în ele dar care-si amputeazea orice sansa de a o lasa sa încolteasca pentru ca-l ignora pe « a face ». Isi refuza orice sansa de a fi cu adevarat pentru ca « a face » devine un necunoscut, ba chiar un dusman. Iar daca nu pleci într-o actiune, cu siguranta ca nu nu vei obtine vreo reactiune. Nici macar aceea de a-ti descoperi propria personalitate. Sa-ti dezvolti frumos personalitatea înseamna asadar sa construiesti ceva, cu pasi mici dar siguri, zi de zi. Daca ma prezint astazi cuiva necunoscut spunându-i cine sunt, îmi va fi mai greu sa sa fac înteleasa. Daca, în schimb voi spune ce fac zicând « îi ajut pe oameni sa comunice mai bine », voi reusi cu siguranta sa transmit o parte din personalitatea mea mult mai clar.

Ce are o personalitate ?

Cel ce pleaca în actiune are, de cele mai multe ori, o nevoie de recunoastere de la cei din jur. El raspunde acestei nevoi tocmai prin acest demers al faptelor. Cu alte cuvinte, ar putea fi copilul care se adreseaza parintelui spunând « nu m-ai recunoscut asa cum eram ci m-ai vazut asa cum voiai sa fiu, astazi vreau sa ma re-cunosti prin ceea ce fac ». O persoana care îsi dezvolta personalitatea este acea persoana care raspunde, deasemenea, nevoii fundamentale de a crea si de a visa. Oameni precum Steve Jobs, Bill Gates si multi altii si-au construit personalitatea în baza acestei nevoi. Tot cel care îsi dezvolta un nume, creste zi de zi prin ceea ce face, poseda fara îndoiala o credinta de neclintit în el si în cei din jur. Credinta în valorile sale, în resursele si potentialul sau si credinta ca ceilalti vor sti sa primeasca într-o buna zi roadele muncii sale. As mai adauga un gram de ambitie, un zest de rabdare, tenacitate si mult umor– si am « construit » acea personalitate, acel « personal branding » al celui care l-a primit în dar de la Viata si a descoperit cum sa-l îngrijeasca frumos.

Daca nu esti sigur de « personalitatea » care zace în tine, poate ca un specialist în domeniu te poate ajuta sa o gasesti. Mult succes !

Autor: Antonia Noël, Consultant și Formator în Comunicare relațională

Comments are closed.