Nu stiu de ce, subiectul asta pe care-l gaseam hilar, a ajuns sa ma determine sa scriu (si eu) despre el : rochia Primei Doamne. Astazi, când am intrat pe retelele sociale, am dat peste o avalansa de informatii ale diverselor publicatii on-line ce preluau stirea « Rochia Primei Doamne – nepotrivita, desfiintata de stilisti, prea scurta, prea înflorata »  samd…

M-am gândit instantaneu la maretia discursului de investitura al Presedintelui si mi-am pus la fel de instantaneu întrebarea « oare ce-au inteles oamenii acestia din tot acest discurs ? » Stiu, îmi veti spune, ce spune si ce face Klaus nu are legatura cu modul cum se îmbraca Carmen. Sau poate ca da. Ca ea ar trebui, asa cum îmi sugera o prietena draga mie, azi la telefon (al carei argumentar tocmai m-a determinat sa pun degetele pe taste), sa fie model si exemplu pentru milioanele de femei din România.

Este adevarat ca pentru un eveniment de protocol -fie el (si nu mai ales) si acela de investire în functia de Presedinte a sotului- as fi ales o rochie ceva mai sofisticata, mai eleganta si într-o singura culoare. Insa asta sunt eu. Alta este sotia Presedintelui Klaus Iohannis. Este o doamna eleganta tocmai prin simplitatea ei, prin modul natural în care se comporta, fara sofisticari si atitudini teatrale. Este un om, dupa perceptia mea, ale carui valori sunt cele legate de a fi în primul rând si nu de a parea. Este o persoana (din ce am vazut si din ce au relatat si oameni apropiati dânsei) mai aplecata în a transmite valori, informatii, educatie, stiinta decât în a imita atitudini sau functii cu maimutareli ieftine. Am vazut câteva femei în politica româneasca care au îndeplinit deja cu brio acel rol. Sunt convinsa si linistita ca nu va fi vreodata cazul dânsei.

Ca un critic de moda îsi exprima opinia în legatura cu o anumita tinuta a unei persoane publice e absolut firesc. Din asta traieste, asta e meseria lui din care reuseste sa supravietuiasca. Ca o buna parte a populatiei însa, preia aceasta informatie, o miroase, o studiaza, o gusta, o înghite si se hranreste cu ea timp de câteva zile începe sa miroasa a « supravietuire » generalizata. Ori, ce ne propune noul Presedinte, este tocmai sa iesim din sfera senzationalului sau a spectacolului si sa intram in sfera normalitatii, aceea în care începem sa traim nu sa supravietuim. Asta înseamna sa ajungem sa ne preocupe acele valori care ne ajuta sa traim : munca, educatie, iubire…Nu cred ca trebuie schimbat ceva la rochia Primei Doamne ci la modul în care noi începem sa percepem acea rochita.

Imi permit sa o felicit pe Prima Doamna  pentru autenticitate iar pe cititorii mei care înca se mai gândesc la rochie îi îndemn sa-si pune întrebarea «  oare acele bucati de material care « lipseau » din rochie ma vor ajuta sa traiesc mai bine în 2015 ? »

Eu sunt din aceia care cred cu tarie ca vom putea spuneRomania este tara care a uimit lumea” dar, asa cum spunea Presedintele, e nevoie deschimbare de mentalitati, practici si mod de lucru. Imi doresc o Romanie scoasa din sfera senzationalului devenit cotidian.

 

Autor: Antonia Noël, Consultant si Formator în Comunicare relatională

Comments are closed.