Am venit la dumneavoastra pentru ca nu ma mai înteleg cu colegii. Incerc sa fac totul ca lucrurile sa mearga bine dar e din ce în ce mai rau. Sigur, as putea sa plec din firma asta, însa îmi doresc sa continui aici ceea ce stiu si-mi place sa fac.

shutterstock_17437981Cam asa a sunat apelul unei cliente care a ajuns la mine la cabinet. Frustrata. Nemultumita si considerându-se nedreptatita în urma a tot ceea ce i se-ntâmpla. Si cam tot asa suna multe din mesajele angajatilor sau chiar ale angajatorilor. Acestia din urma se plâng de ineficienta subalternilor, primii de sfidarea sefilor sau de agresivitatea colegilor. Cum si unde se rupe filmul în relatiile profesionale ?

Daca o luam cu începutul, la multi, filmul se rupe chiar de la început. De la semnarea contractului. De ce?  Pentru ca, în primul rând, în relatiile profesionale, raportul dintre doi oameni trebuie sa aiba la baza dominanta contractuala si functionala si nu pe cea afectiva (asa cum e cazul în relatiile interpersonale, pentru o casatorie, de exemplu). In al doilea rând, contractul are astfel menirea de a stabili aporturile si asteptarile fiecaruia dintre cei doi semnatari, în rolul si functia lor. Si pentru ca, în al treilea si cel mai important rând, din pacate, de cele mai multe ori lucrurile nu stau asa.

Sa ne întoarcem si la exemplul clientei mele. Pentru ea,  propunerea de angajare a venit din partea unei prietene. O buna prietena, care, cunoscându-i abilitatile profesionale, i-a propus, în cadrul unei « iesiri cu fetele », sa se angajeze la firma unde ea însasi lucra. Clienta mea, bucuroasa, s-a pozitionat la rândul ei în rolul de amica, încrezatoare ca poate sa munceasca alaturi de prietena sa. Va suna cunoscut ? Ce oportunitate frumoasa pentru amândoua, nu-i asa ?

Când profesionistii amesteca relatiile

iStock_000002860654Trouble1Lucrurile în aparenta au stat bine pâna când clienta mea « a intrat în pâine ». A ajuns sa integreze o echipa de sapte persoane, a carei sefa era tocmai prietena ei. Sefa a început sa-i ceara clientei mele sa îndeplineasca tot felul de misiuni, pentru care aceasta din urma nu semnase. O încarca cu analize, rapoarte si dead-line-uri si apeleaza, din rolul de prietena, la un perfid santaj emotional : stiu ca  numai tu poti sa ma ajuti, te implici în proiectul asta ? Haide fa tu, eu nu mai fac fata, am deja probleme cu seful cel mare si nu apuc sa termin!  Ma bazez pe tine, tu esti singura care ma întelegi. Mai apoi, tot din postura de prietena, dar cu autoritatea oferita de postul de manager îi spune:  Cum ai îndraznit sa vorbesti asa cu ceilalti colegi, nu te gândesti ca-i deranjeaza ? Mi se pare ca nu ai deloc empatie!  Trebuie sa înveti sa te porti altfel aici în firma!

Clienta mea se simte rau. Foarte rau. Neînteleasa, tradata în prietenie, abuzata la serviciu. Decide sa actioneze, însa e nepuntincioasa, se simte « rupta în doua ». Traieste un puternic conflict intrapersonal. Pe de o parte, îsi doreste sa-i spuna prietenei sale tot ce are pe suflet, sa se elibereze de o povara, iar pe cealalta parte îi e teama ca prietena o va acuza de lipsa de recunostinta pentru oportunitatea de job oferita. Pe de o parte, intentioneaza sa-i spuna managerului ei direct (adica aceleiasi persoane) ca nu are functia necesara pentru a îndeplini anumite sarcini, dar în acelasi timp îi e teama ca va fi acuzata si data afara.

Revin la contextul general. Ce e bine de stiut, este ca în cadrul profesional se împletesc si adesea se înnoada mai multe relatii : interpersonale, de prietenie, de familie (câteodata), relatii functionale si/sau ierarhice. Situatiile si contextele sunt diferite, însa aceste relatii exista fara doar si poate, în numar diferit de la caz la caz, în fiecare firma. Nu existenta relatiilor pune probleme ci confuzia dintre ele. In momentul în care învatatam sa ne identificam rolul, functia si relatia în care vorbim cu fiecare dintre interlocutorii nostri si ne pozitionam constient, rezolvam deja jumatate din problema de comunicare. Cealalta jumatate e conditionata de modul cum o facem.

In cazul clientei cu care am lucrat, cu ajutorul tehnicilor de vizualizare si demersurilor simbolice pe care i le-am propus, ea a detectat aspectele care o blocau în situatiile negative de la serviciu. In urma a doua întâlniri distincte cu prietena si sefa sa, a reusit sa repare si sa construiasca o noua modalitate de a comunica în mediul profesional.

Despre managementul relational si ameliorarea comunicarii la locul de munca voi vorbi vineri, 10 iunie la Cluj, în cadrul conferintei « Oamenii parasesc oameni, nu companii ». Managementul relational se învata, conflictele pot fi atenuate sau evitate atunci când ne dam voie sa ne uitam constient la noi-însine si la cine suntem cu adevarat în mediul profesional.

Pentru înscrierile la acest eveniment intrati aici.

Autor: Antonia Noël, Consultant și Formator în Comunicare relațională

 

Comments are closed.